Tuesday, January 17

BERI TUMPUAN SUARA MAHASISWA SEKIRANYA MAHU KE PUTRAJAYA


Mahasiswa menggesa Pakatan Rakyat agar memberikan tumpuan kepada suara anak muda sekiranya mereka mahu diberikan mandat untuk mentadbir Putrajaya dalam pilihan raya umum ke-13.

Presiden Gabungan Mahasiswa Islam Semenanjung (GAMIS), Akram Ikrami berkata, anak muda kini tidak mudah tertipu dengan retorik politik untuk menarik perhatian mereka.

Katanya, kebebasan mahasisiwa dan professional akademik perlu diutamakan memandangkan banyak campur tangan dalam pentadbiran universiti sehingga membantutkan kebebasan akademik.

“Mereka bekerja tidak seronok sebab sekatan kerajaan Umno BN. Idea dan pandangan hanya untuk mengejar ranking universiti tanpa ruang untuk menyumbang,” katanya.

Selain itu, Pakatan juga perlu mencari mekanisme penyelesaian yang mampan bagi membantu mahasiswa yang terbeban dengan hutang Pinjaman Tabung Pendidikan Nasional (PTPTN).

“Kita menyeru PR jangan menyedari mahasiswa terbeban sahaja. Sehingga kini belum ada yang mengemukakan idea bagaimana menyelesaikan beban hutang.

“Mahasisiwa dikejar tuntutan hutang sehingga dalam selimut. Layanan terhadap mahasiswa lebih buruk daripada banduan di penjara. Selesaikan persoalan PTPTN,” katanya seperti dilapor TV Selangor.

Akram turut mendesak Pakatan Rakyat memandang serius isu Akta Undang-Undang Kolej dan Universiti yang sehingga kini masih belum diselesaikan Umno BN selain menyediakan platform besar untuk anak muda menyalurkan pandangan mereka dalam usaha memantapkan negara

“Kita mahu AUKU dimansuhkan, bukan dipinda. Ada suara anak muda untukk mereka sumbangkan kepada kerajaan. Kalau perlu ada suara di Parlimen masukkan di Parlimen,” katanya.

Agong puji pentadbiran MB Kedah Ustaz Azizan


Pembaharuan dan kemajuan pembangunan yang dilaksanakan kerajaan negeri Kedah yang diterajui Menteri Besar, Datuk Seri Ustaz Azizan Abdul Razak mendapat pujian Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong yang juga Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah.

Baginda bertitah, pelbagai program pembangunan yang sedang giat direncanakan oleh Kerajaan Negeri termasuk memajukan sektor pertanian untuk meningkatkan taraf hidup rakyat kini menampakkan hasil.

“Beta harap aktiviti pembuatan yang kini berkembang pesat dapat terus dimajukan sehingga menjadi tumpuan utama selain menarik pelabur asing dan tempatan untuk melabur dan mendirikan kilang perindustrian di Kulim Hi-tech Park, Sungai Petani, Kuala Ketil, Gurun, Yan dan Bukit Kayu Hitam", titah baginda semalam dipetik Sinar Harian.

Baginda bertitah pada istiadat menyembah tahniah dan penganugerahan darjah serta bintang kebesaran sempena ulang tahun keputeraannya ke-84, di Balai Penghadapan, Istana Anak Bukit, semalam.

Titah ucapan baginda dibacakan oleh Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah, Tunku Bendahara, Tunku Annuar Sultan Badlishah.

“Beta amat sukacita kerana Kedah sentiasa aman dan sejahtera setiap masa. Walaupun terdapat beberapa peristiwa hangat yang berlaku akhir-akhir ini, tetapi ia dapat dikawal hasil kerjasama Kerajaan Negeri dan rakyat,” titah baginda.

Baginda turut melahirkan kesyukuran kerana Kedah terhindar daripada keganasan dan ketegangan antara kaum yang kritikal seperti yang berlaku di beberapa negara lain, selain berpuas hati dengan corak pentadbiran Kerajaan Negeri yang mendokong prinsip keadilan tanpa mengira latar belakang.

“Tidak ada peristiwa yang tidak diingini berlaku dan rakyat yakin dengan kestabilan politik negeri ini. Beta harap semua pihak komited menjalankan tugas, ikhlas, amanah serta telus dalam mengendalikan urusan pentadbiran,” titah baginda.

Tuanku Abdul Halim bertitah, untuk memastikan dasar ini dapat dilaksana, seluruh kepimpinan kerajaan, anggota pentadbiran dan rakyat haruslah bertakwa kepada ALLAH SWT agar mendapat keberkatanNya.

“Jentera pentadbiran dan pengurusan negeri yang cekap amat penting untuk merancang dan melaksana dasar dan program Kerajaan Negeri. Oleh itu, anggota perkhidmatan awam perlu berpegang teguh pada konsep amanah dan kepimpinan berintegriti,” titah baginda.