Friday, December 17

KES PERAK BUKTIKAN SPEAKER BOLEH DICABAR,,,,,,

KUALA LUMPUR 17 DIS,keputusan makamah persekutuan bahawa makamah boleh mengenepikan keputusan speker dun perak kini bakal makan tuan apabila pakatan rakyat mahu mencabar keputusan speaker dewan rakyat.

oleh itu pandangan menteri dijabatan perdana menteri ,,datuk seri nazri aziz bahawa keputusan speaker dewan rakyat tidak boleh dicabar oleh makamah telah tertolak dengan keputusan makamah persekutuan itu.

demikian kata peguam mohamed hanipa maidin,pengerusi lajnah undang undang pas  dalam satu kenyataan kepada harakahdaily.

sebelum ini nazri melabelkan ahli parlimen pakatan rakyat sebagai bodoh dan gila kerana mengugut untuk mengheret speaker dewan rakyat ,,tan sri pandikar amin mulia kemakamah.

mengulas kenyataan ahli parlimen bukit gelugor,kapral singh-nazri ,menteri yang bertanggungjawab keatas hal ehwal parlimen berkata,,makamah tidak boleh mencampuri urusan atau prosiding dewan rakyat.

ini kerja gila dan saya percaya ia  akan ditolak oleh makamah kerana parlimen ada supremasinya,katanya dilobi parlimen hari ini.

menurut nazri,telah ada penghakiman yg dengan jelas menyatakan bahawa makamah tidak mempunyai jurisdiksi atau bidang kuasa keatas parlimen.

kapral yang merupakan seorang peguam sebelum ini berkata tindakan akan diambil keatas speaker dewan rakyat,pandikar amin mulia kerana menyalah guna kuasa meluluskan usul menggantung ketua pembankang,datuk seri anwar ibrahim dan tiga ahli parlimen yang lain,,termasuk dirinya,selama enam bulan,,

bagi hanipa,,umno telah terbelit  dengan tindakan nya sendiri apabila seolah olah membenarkan tindakan makamah persekutuan campur tangan dalam kes keputusan speaker dun perak v sivakumar apabila beliau menggantung zambri mamak dan enam exco haramnya..

"adakah nazri tidak sedar dalam kes perak,,umno telah menyalahgunakan makamah untuk cabar keputusan v sivakumar,,speaker dun perak yang sah,,

bukankah makamah persekutuan telah memutuskan keputusan sivakumar sebagai speaker boleh dicabar.sekarang kes perak ini dah makan tuan,,kata hanipa dalam kenyataan nya..

ini kerana kedudukan speaker dun dan speaker dewan rakyat tidak ada bezanya dalam konteks sistem dewan perwakilan dimalaysia.jika keputusan speaker dun boleh dicabar,maka keputusan speaker dewan rakyat juga boleh dicabar,,

No comments:

Post a Comment