Sunday, March 6

Arab Saudi mempunyai larangan semua protes


Arab Saudi mempunyai larangan semua protes

Protesters hold a a poster of Saudi Arabia's King Abdullah during a gathering to show solidarity for Libyan protesters in Tehran, Iran (image from 24 February 2011) pegawai Saudi menyedari protes - kadang terfokus pada negara mereka - membangun di seluruh wilayah
Semua protes dan perarakan perlu dilarang di Arab Saudi, kementerian dalam negeri telah mengumumkan di TV negara.
Kenyataan mereka berkata pasukan keselamatan akan menggunakan semua langkah untuk mencegah setiap upaya untuk mengganggu ketenteraman awam.
Pengumuman ini mengikuti siri protes oleh minoriti Syiah kerajaan di timur wilayah pengeluar minyak.
Bulan lalu, Raja Abdullah melancarkan siri manfaat dalam tawaran jelas untuk melindungi kerajaan dari pemberontakan tersebar di seluruh negara-negara Arab banyak.
"Peraturan di kerajaan melarang tegas segala macam demonstrasi, pawai dan sit-in, kerana mereka bertentangan dengan undang-undang Syariah Islam dan nilai-nilai dan tradisi masyarakat Saudi," kata kenyataan kementerian Saudi interior.
Ia menambah bahawa polis "diberi kuasa oleh undang-undang untuk mengambil semua tindakan yang diperlukan terhadap mereka yang cuba untuk melanggar undang-undang".
Protes di Wilayah Timur - di mana sebahagian besar minyak mentah negara berpunca - telah menuntut pembebasan tahanan yang demonstran mengatakan telah ditahan tanpa pengadilan.
Pengumuman dari tindakan keras terhadap protes mengikuti kembali, pekan lalu, Raja Abdullah ke ibu kota setelah adanya beberapa bulan kerana sakit.
Ia melancarkan tambahan $ 37bn (£ 22.7bn) manfaat bagi warga, termasuk 15% membayar kenaikan untuk pegawai negeri, serta dana tambahan untuk perumahan, belajar di luar negeri dan keselamatan sosial.

No comments:

Post a Comment