Thursday, January 13

Thursday, January 13, 2011

MEMALUKAN: Istana arah tarik balik gelaran "Dato' Seri", bukan atas pertimbangan Khir Toyo! muka macam ni nak serah balik ke,,pooorahOleh: Pria Malaya

Semalam bukan main segala hulu balang dan blogger rasis parti perkauman Umno memuji, memuja, men'jilat' dan membodek Khir Toyo kononnya seorang yang berprinsip, berani dan pahlawan sebenar..

Dakwa mereka, tidak ada satu tokoh pemimpin politik pun termasuk Anwar yang seberani Khir Toyo memulangkan gelaran Dato' atas kerelaan sendiri, demi menghadapi proses mahkamah (bagi mengelakkan merosakkan gelaran Dato')..

Korang baca artikel Khir Toyo 12 Januari lalu:

"Penyerahan Semula Darjah Kebesaran Selangor

1, Pada pertengahan Disember 2010 yang lalu saya telah menghantar sepucuk surat kepada Duli Yang Maha Mulia Tuaku Sultan Selangor bagi memulangkan sementara pingat darjah kebesaran Selangor Seri Paduka Mahkota Selangor (S.P.M.S) yang membawa gelaran Dato Seri.

2. Surat tersebut dibuat berikutan kejadian saya di dakwa di Mahkamah Sesyen Shah Alam beberapa hari sebelumnya atas tuduhan salah guna kuasa. Pemulangan semula pingat ini bagi mengelakkan darjah kebesaran negeri turut terpalit dengan sebarang keaiban sepanjang pertuduhan dan perbicaraan yang akan berlangsung.

3. Hari ini Dewan Diraja telah memperkenankan pemulangan semula pingat tersebut.

4. Justeru mulai hari ini semua media dan dan penganjur program hendaklah menggugurkan nama Dato Seri dari pangkal nama saya dan menggunakan nama Dr. Mohamad Khir bin Toyo sahaja."
Jika kalian baca sekali imbas entry Khir Toyo di atas, sudah tentu anda merasakan bahawa Khir Toyo memulangkan gelaran ini atas pertimnbangannya sendiri, seolah2 bukan atas arahan pihak istana..betul tak?

Dan hari ini istana menjelaskan bahawa penarikan gelaran "Dato' Seri" adalah atas ARAHAN pihak istana, bukan berdasarkan pertimbangan Khor Toyo sendiri, apatah lagi kononnya ia hanyalah bersifat "penyerahan sementara"..

Sungguh memalukan penggerak gerakan 'Selamatkan Selangor Darul Ehsan' (SSDE) ini..nak tunjuk hero konon, tapi setakat hero kampung..mungkin ini petanda beliau sememangnya bakal dikenakan tindakan atas laporan2 rasuah dan penyelewengan sebelum ini..

Apa kata penyokong fanatik ketuanan Melayu Umno?..berani ke Khir Toyo desak istana mintak maaf andai laporan ini tidak benar?..fikir2kan..wallahua'lam..


Khusrin: Sultan arah 'Dato Seri' Khir Toyo digantung

Penyerahan balik Darjah Kebesaran Seri Paduka Mahkota Selangor (SPMS) yang membawa gelaran “Dato' Seri” kepada Dr Khir Toyo, adalah sebenarnya atas arahan Sultan Selangor dan bukannya 'penyerahan sementara' seperti yang didakwanya, kata Setiausaha Kerajaan Selangor, Datuk Mohammed Khusrin Munawi.Keputusan berkenaan dibuat oleh baginda setelah berunding dengan Dewan Diraja Selangor pada 11 Januari lalu yang memutuskan darjah itu digantung, kata Khusrin dalam satu kenyataan hari ini.

“Penggantungan gelaran dan penggunaan Darjah Kebesaran ini akan disemak semula setelah mahkamah memutuskan Yang Berhormat tidak bersalah dan dibebaskan atas pertuduhan,” tambahnya.

Menurut beliau, keputusan itu berikutan pertuduhan rasuah terhadap mantan menteri besar Selangor itu di bawah Seksyen 165 Kanun Keseksaan di Mahkamah Tinggi Shah Alam.
Selain Dr Khir, darjah kebesaran Pengarah Ditamas, Shamsuddin Haryoni yang juga didakwa dalam kes yang sama, turut digantung.

Khir dianugerahkan gelaran 'Dato Seri' pada 2001 manakala Shamsuddin pula dianugerah gelaran 'Dato' pada 2002.

“Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor membuat keputusan di atas setelah mempertimbangkan bahawa kesalahan-kesalahan yang dipertuduhkan ke atas kedua-dua mereka ini adalah kesalahan serius yang melibatkan kepentingan rakyat dan negara,” kata Khusrin.

Semalam, Dr Khir dalam blognya menulis beliau telah memulangkan sementara darjah kebesaran berkenaan tanpa menyebut tindakannya itu atas arahan sultan.

Beliau berkata pemulangan semula pingat itu bagi mengelak darjah kebesaran negeri turut terpalit dengan sebarang keaiban sepanjang pertuduhan dan perbicaraan yang akan berlangsung.

Pada 6 Disember lalu, Dr Khir didakwa telah mendapatkan untuk dirinya dan isteri Zahrah Kechik, 45, suatu barang berharga dengan suatu balasan yang beliau ketahui tidak mencukupi iaitu dua lot tanah dan sebuah rumah yang terletak di alamat no 8 & 10, Jalan Suasa 7/1 L, Shah Alam, daripada Ditamas Sdn Bhd melalui pengarahnya, Shamsuddin Hayroni, dengan harga RM3.5 juta, sedangkan hartanah itu telah dibeli oleh Ditamas pada 23 Disember 2004 dengan harga RM6.5 juta.

Perbicaraan kes rasuah terhadap menteri besar Selangor itu akan didengar pada 6 hingga 24 Jun ini. - Mk

No comments:

Post a Comment