Sunday, April 17

Slogan "Tangkap Taib Mahmud" kedengaran

 

Tahun 1998 Sarawak tidak terusik oleh ombak reformasi, malah Pilihanraya Umum 2008 pun Sarawak juga tidak terusik.  Warga Sarawak kini telah melihat dan sedar bahawa kalau Semenajung boleh berubah, maka mereka juga boleh berubah.  Semangat dan roh reformasi kini telah sampai ke Sarawak.  Warga Sarawak kini melihat gaya dan cara politik Semenanjung.  Ini didikan politik untuk Sarawak.
Semangat dan nasionalisme Dayak telah muncul.  Ini akan menumpaskan hegemoni Melanau.
Untuk pertama kalinya rakyat Sarawak mendengar slogan: TANGKAP TAIB MAHMUD!
--Hishamuddin Rais, penulis bebas
Pemenang: Taib Mahmud dan DAP

Pemenang yang terbesar semestinya Taib Mahmud.  Beliau telah mencapai prestasi yang disasarkan BN, iaitu mempertahankan majoriti dua pertiga.  Pencapaian ini meredakan tekanan dari kerajaan persekutuan yang mendesak agar beliau berundur.
Pemenang kedua besar ialah DAP yang menyapu kesemua kerusi Cina.  Jelas, mereka mewakili suara masyarakat Cina Sarawak sekarang.
Pihak yang kalah adalah SUPP, bukan sahaja Presidennya kecundang, malah calon yang dikatakan sebagai "generasi baru" juga kalah kesemuanya.  Ini bukan sahaja mencerminkan kemarahan Cina Sarawak, juga memperlihatkan kebuntuan SUPP.  Mereka gagal lagi mendakwa diri mereka mewakili kaum Cina.  SUPP tidak berbeza dengan parti Gerakan sekarang.
Persoalan pokok, mengapa BN menang di kawasan desa?  Jawapan yang mudah, tradisional dan politik wang.  Penduduk kampung bergantung kepada pemerintah untuk kemudahan asas, maka secara tradisional mereka menyokong parti pemerintah.  Mereka bimbang mereka dihukum kerajaan kerana menyokong pembangkang - lebih perit kehidupun mereka dari sekarang.  Maka mereka enggan mengambil risiko dengan memberi peluang kepada pembangkang.
Politik wang - apa lagi yang boleh dikatakan?  Saya dimaklumkan bahawa undi dibeli pada wang ribuan ringgit, di tempat yang "hangat".  Maka pemerintah menyelesaikan masalah mereka dengan wang - tidak kira betapa kuatnya pengaruh pembangkang di situ.  Untuk mereka yang kemiskinan, wang ini sudah cukup untuk perbelanjaan beberapa bulan.
Saya tidak menyalahkan pengundi yang menerima wang, saya cuma menyalahkan pemerintah yang terus memiskinkan penduduk, agar politik wang terus mendapat pasarannya.
Bagaimana dengan masa depan Sarawak?  Sarawak mempunyai masa depan yang cerah.  Pembelian undi hanya "mujarab" dalam satu dua pilihanraya ini, tetapi bukan selama-lamanya.  Pengundi muda tidak akan menerima wang secara membuta-tuli - mereka menerima wang, tetapi wang itu gagal mempengaruhi undi mereka.
Kini, semakin ramai pemuda pemudi yang bekerja di luar negeri, kerana peluang perniagaan di Sarawak dikuasai Taib Mahmud dan kroninya.  Bagaimanapun, Taib Mahmud sudah berusia 75 tahun.  Paling banyak beliau bertahan untuk satu penggal lagi.  Ketua Menteri seterusnya gagal lagi mencontohi Taib Mahmud untuk bermaharajalela.  Beliau gagal menikmati kuasa mutlak.  Dan ini satu-satunya harapan Sarawak.
--James Chin, Profesor Univerisiti Monash

No comments:

Post a Comment