Saturday, January 8

RAKYAT MARHAEN: AdukaTaruna ‘kena’ Langgar di Rusila?

RAKYAT MARHAEN: AdukaTaruna ‘kena’ Langgar di Rusila?Pada hari Jumaat (7Jan 2010) semalam Awang sempat singgah sekejap untuk solat Jumaat di Masjid Rusila, Marang.
Sebenarnya, selepas Jumaat itu Awang ada rancangan hendak ke TESDEC ambil adik perempuan yang telah habis belajar, janji sebelum pukul 3.00 petang.
Sebaik sahaja selepas solat sekitar jam 2.15 petang lebih kurangnya, tiba-tiba Awang dengar berlaku ‘kecoh-kecoh’ di luar masjid Rusila dan Awang turut bergegas untuk melihat apa yang berlaku.
Maka, Awang dengarlah cakap-cakap orang yang ramai itu antaranya… “Budak ini memang jahat, dia (suspek) kata dalam blognya hendak ‘langgar’ Tok Guru (Hadi)” ujar seorang warga emas.

Setelah Awang tiba dekat orang ramai itu rupa-rupanya seorang Blogger yang ‘gila glamor’ yang Awang kenal sangatlah namanya “ADUKA TARUNA”.
Seingat-ingat Awanglah, budak (aduka taruna) ini mula terkenal namanya selepas kesnya ditangkap Polis kerana menghina Raja-raja dan Sultan. Dia pernah labelkan Sultan Johor yang mangkat itu sebagai ‘mampus’ jika tidak silap Awanglah.
Sebenarnya, Aduka Taruna ini ramai orang kata dia memang seorang blogger yang ‘BIADAP, KURANG AJAR, KURANG SIHAT’ sikit malah ada yang kata dia ini ‘GILA’.

Sebab apa orang kata dia ‘gila’…bukan sahaja para alim ulama’ yang dia caci, kutuk dan maki hamun. Hatta, kepada isteri Nabi kita junjungan besar Nabi Muhamad SAW, Siti Aisyah Ummu Mukminin pun disumpah-seranahnya.
Ada orang beritahu Awang, tujuan Aduka Taruna ini datang ke Rusila, Marang pada hari Jumaat (7 Januari) semalam adalah untuk mencapai hasrat dan cita-citanya yang dibuat dua tahun lalu hendak ‘LANGGAR HADI’ dalam misinya.

Aduka Taruna ini memang seorang yang biadap pun sebab Tuan Guru Abdul Hadi Awang yang terkenal dan diiktiraf oleh dunia sebagai seorang ulama’ pun digelarnya ‘Ulama Pukimak’ dan macam-macam lagi gelaran diberinya.
Jadi kedatangan dia (Aduka Taruna) ke Rusila, sememangnya mencari nahas dan bala. Dan mungkin budak ini dilahirkan untuk selalu dikenakan ‘penampar’ oleh orang ramai. Sebab, budak ini juga pernah kena penampar semasa kes hina Sultan dibicarakan di mahkamah suatu ketika dahulu.

Awang diberitahu, sebaik selepas solat Jumaat…budak ‘tolol’ ini meluru dan bersalam dengan Tok Guru dan memaklumkan hendak ‘berjumpa’ bagi memenuhi misinya ‘berdebat’ dengan Tok Guru.

‘Ayah Chik’ (Tok Guru) menjawab dengan baik yang dia ada program selepas ini dan perlu segera beredar kerana masa tidak mengizinkannya.
Budak ‘benggong’ ini terus mengasak hendak jumpa juga walau pun 5 minit sambil ditangannya ‘merakam’ aksi tersebut dengan menggunakan kamera video handphone miliknya sendiri. Kemungkinan rakaman tersebut akan digunakan untuk ‘menghentam’ Tok Guru dalam blognya selepas itu.
Orang tua-tua kata, nasib ‘MALANG TIDAK BERBAU’..lalu dia (aduka) ditahan oleh orang ramai dan handphone miliknya itu ‘dirampas’. Siapa rampas handphone dia tidak ada orang mengaku, sebab orang ramai.
Lalu, dia dibawa ke hadapan pintu masuk masjid dan ‘disoal-siasat’ oleh orang ramai yang sangat marah dengannya. Apatah lagi, barangkali ada yang mengenalinya sebagai budak ‘jahat’ yang bernama ADUKA TARUNA.
Nasibnya, agak baik kerana telah diselamatkan oleh Jawatankuasa Masjid Rusila membawanya naik ke tingkat 1 Masjid di bilik pejabat Ma’ahad Darul Quran (MDQ) untuk menggelakkan dari menjadi mangsa orang ramai yang ingin melepas geram.
Suasana ketika itu, Awang dapat lihat sendiri dan rakam suasana dengan kamera ditangan Awang. Jika pihak Jawatankuasa Masjid tidak berbuat demikian nescara boleh ‘sakitlah’ budak yang bernama Aduka.
Silap-silap nama Aduka Taruna boleh jadi ‘ADUHKA tak da TERUNA’ lagi. Sebab, yang sempat Awang tengok budak ini kena ‘PENAMPAR TAWAR’ sekali entah dari siapa punya angkara dan kena ‘TONYOH’ sekali juga oleh entah siapa punya angkara.
Sebab, bila orang sudah ramai sekeliling…apa-apa pun boleh berlaku dan sukar hendak kenal pasti siapa pelakunya.
Kebetulan pada hari itu Awang bawa bersama tiga orang anak lelaki untuk sama-sama bersolat Jumaat di Rusila dan sempat melihat peristiwa yang memalukan diri sendiri batang tubuh yang bernama Aduka Taruna.
Apabila kami balik ke rumah, dengan segera anak-anak Awang memberitahu ibunya apa yang berlaku di Masjid Rusila selepas solat Jumaat tadi. Kata salah seorang anak Awang, “Ummi, tadi di Rusila ada orang hendak ‘LANGGAR’ Tok Guru…dia kena tangkap dan ramai orang marah kat dia”.

Isteri Awang pula tertanya-tanya, kenapa dan siapa yang hendak ‘LANGGAR’ Tok Guru. Kenapa, kereta dia dok dang break ke? atau Tok Guru lintas jalan raya ke? Laju sangat ke orang tu bawa motor???
Awang hanya tersenyum dan terfikir. Inilah, agaknya ‘persepsi’ orang ramai yang tidak belajar bahasa penulisan. Dan mungkin orang ramai yang mengepung budak ‘kepala masuk air’ itu di Rusila beranggapan budak itu berniat jahat.
Tujuan Aduka Taruna itu datang ke Rusila untuk ‘LANGGAR’ Tok Guru yang disayangi rakyat. Aduka telah membuat ancaman untuk ‘LANGGAR’ Tok Guru sejak dua tahun lalu. Pengikut Tok Guru pula barang kali telah bersiap sedia jika ada ancaman seperti itu.
Di rumah, Awang mengambil masa hampir lebih setengah jam untuk mengeksas internet dan mencari apa yang ditulis oleh Aduka taruna dalam blognya. Awang malas hendak baca semua tetapi sempat jumpa satu dua tulisannya.
Awang paparkan di sini untuk penilaian rakan-rakan pembaca. Namun, bagi ‘kaki-kaki’ internet sudah sedia maklum perihal tulisan-tulisan Aduka Taruna ini. Tapi, kepada orang bukan kaki internet persepsi mereka mungkin berbeza.
Langgar Hadi 7 Jan: (tulisan Aduka Taruna diBlognya)….
Alhamdulillah. Ada 2 peminjam handycam yang akan bertemu gua petang ni. Harap2 tak lewat. Sebab gua ingin bertolak ke Rusila awal. Petang ni gua ada sekitar KB. Sesiapa nak joint, atau bermurah hati nak beri pinjam handycam, gua alu2kan.
Kalau boleh siap tuannya as jurugambar skali, gua nak pinjam. Ini kerana akibat kesuntukan masa yang diuruskan Batu Api (7 Jan), gua hanya mampu pergi berdua asalnya. Satu pegang kamera, satu lagi tukang jumpa. So, kita boleh konvoi ke Rusila bersama2. Solat Jumaat belakang TGHA dan berjumpa dengan TGHA selepas itu. Songkok Putih telah mengesahkan pertemuan kita ini dalam perancangan pihak Rusila.
Jika ada apa2 provokasi, jangan layan. Just rakam jer. Jika Allah menunjukkan kita silap melalui asbab hujah TGHA, kita perlu akur dan terima dan sebarkan supaya semuanya beroleh manfaat. Dan gua janji kepada lu orang semua, gua akan berbahasa dengan baik, dan mengawal tingkah laku di depan pihak Rusila.
Apa pun, terima kasih atas sokongan. Dan jangan lupa doakan kami. Semoga pertemuan kita ke Rusila termasuk dalam kumpulan lelaki yang bertemu dan berpisah kerana Allah. Amin.
Tulisan 2:
Saya telah dihubungi oleh banyak pihak untuk mengesahkan perkara ini. Saya telah mengambil keputusan untuk memaklumkan di laman Tranung Kite Online (TKO) ini bagi pihak saya dan TKO sendiri dalam hal ini.
Sebelum ini saya telah dihubungi oleh batu-api2 (nick) bertanyakan persediaan saya dalam hal ini seperti yang dihebohkan beberapa tahun lalu. Saya telah memberikan komitmen masih dengan apa yang pernah saya janjikan dalam tulisan yang lalu.
Saya telah menghubungi pihak Rusila dalam hal ini dan saya difahamkan mereka telah bersedia dengan pertemuan ini.
Soal jadi atau tak jadi bergantung kepada pihak yang mewar-warkan, tetapi pihak Rusila dan unitnya telah bersedia.
Saya dimaklumkan Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Presiden PAS ada pada hari berkenaan malah difaham bersedia untuk ditemui oleh si penama Aduka Taruna.
Kami TKO tidak terbabit dalam penganjuran ini, tetapi kami bersedia seperti yang dijanjikan.
Insya-ALlah saya akan masukkan wang selepas Aduka Taruna datang dan Program Langgar Hadi yang di war-warkan itu terjadi melalui akaun tertera di blog Aduka Taruna.
Saya tak akan hadir seperti saya tulis dahulu di atas sebab yang pernah saya nyatakan dalam penulisan saya yang lalu.
Pertanyaan mengenai betul atau tak, itu kenalah tanya mereka yang membuat polimik ini Aduka Taruna dan Batu Api @ Firestone.
Saudara Songkok Putih, berapa jumlah bantuan yang lu nak beri kepada gua? Kot2 cukup untuk gua tambah beli handycam paling minimum. RM900. JVC. Esok last day nih.
Difikir oleh AdukaTaruna pada 1/06/2011 12:32:00 AM.
Kesimpulannya; Ada pihak yang cukup tidak puas hati apabila tindakan Aduka Taruna ini mendapat ‘lampu hijau’ daripada pihak ‘WebMaster’ Tranung Kite Online (TKO) sendiri yang dimiliki oleh Pemuda PAS Dungun.
Sebab, dari kejadian malang yang menimpa budak Aduka itu bukan sahaja harap jadi pengajaran kepada dia kerana kebiadapannya. Tetapi, budak tolol ini akan menjadi isu ini isu yang panas dan hangat di pentas blogger.
Percayalah, selepas ini isu ini ada dipergunakan oleh budak ‘kurang sihat’ ini untuk terus-menerus ‘menyerang’ dan ‘menghentam’ kepimpinan Tok Guru Haji Hadi sebagai Presiden PAS.
Pelbagai persepsi akan dilabelkan kepada Tok Guru Presiden PAS bagi menjatuhkan imejnya dipersada dunia politik. Imej ‘Ayah Chik’ akan dilanyak dengan selanyak-lanyaknya oleh budak ‘banggang’ itu.
‘TKO’ sememangnya ‘bermasalah’…kata orang kepada Awang. Ini kerana, TKO telah mempergunakan ‘kebebasan bersuara’ yang tidak kena pada tempatnya. Apakah boleh atau ada mana-mana parti di dunia ini yang menggunakan platform sendiri untuk ‘musuh’ kita menghentam diri kita sendiri.
Dilaporkan orang kepada Awang, laman sesawang TKO juga membiarkan mana-mana pihak termasuk di kalangan penulis upahan Umno-BN dan penulis yang tidak ‘sehaluan’ dengan pimpinan PAS menggunakan laman TKO yang agak tersohor ini.
TKO tidak ada penulis atau wartawannya sendiri dan semua artikel dan tulisan dalam TKO adalah diambil dan dicedok dan dihantar oleh orang lain yang entah apa pun fikrahnya.
Jadi, bukanlah Awang hendak mengutuk laman web TKO yang dikendalikan oleh rakan-rakan Awang itu tetapi minta lebih berhati-hati dan bertanggungjawab kepada parti dan kepimpinannya.
Perihal budak Aduka taruna itu, Awang pun tidak boleh kata apa, simpati pun ada kerana tersalah ‘line’. Sepatutnya, sebagai seorang penulis blog…kita kena tulis ikut fakta dan ada kebenaran. Bukan ikut sedap ‘otak’ sahaja hendak tulis.
Kita bukan tidak boleh kritik atau tegur ulama’ tetapi bukan dengan cari memaki-hamun. Siapa kita hendak kutuk ulama’? Sembahyang subuh pun bangun pukul 9.00 pagi, mata pun jika tengok orang pompuan terbeliak…hendak kutuk orang alim. Itu tidak kenalah.

Jadi MISI budak ADUKA TARUNA yang datang hendak ‘LANGGAR HADI’ pada 7 Januari 2011 menjadi sebaliknya. Rupa-rupanya ADUKA TARUNA pula yang ‘KENA LANGGAR’ orang para jemaah Jumaat di Rusila, Marang.
Akhir kata: “TERLAJAK KERETA BOLEH UNDUR, TERLAJAK KATA KENA PENAMPAR

No comments:

Post a Comment