Saturday, September 17

Di antara Degil dan Berdegil

 

Oleh Khalid Samad
Rahman Pahlil ADUN Sementa telah menuduh saya degil, ingin terus melanggar unhttp://2.bp.blogspot.com/_kOr_Kc3MKsE/S3A2aDYr5ZI/AAAAAAAADXo/qwnhE8GmUR8/S220/Khalid+Samad2.jpgdang-undang. Ungku Salleh Ketua UMNO Selangor pula mengatakan saya tidak menghormati dan secara semula jadi sentiasa langgar undang-undang.
Baiklah, kita biarkan dahulu tuduhan mereka yang tidak berdasarkan mana-mana keputusan mahkamah ini dan beralih kepada satu lagi perkara yang telah pun diputuskan mahkamah
Kebetulan, pada petang Selasa lepas saya telah menerima panggilan dari Ahli Parlimen Segambut, YB Lim Lip Eng. Beliau menjemput saya hadir pada pagi Rabu di sebuah Tok Kong Cina di Segambut di mana ada beberapa orang telah dan sedang mogok lapar.

YB Lim menjelaskan kepada saya bahawa mereka mogok lapar oleh kerana kebuntuan dalam menghadapi keadaan di mana mereka telah memenangi kes dakwaan mereka terhadap kerajaan UMNO/BN Negeri Pahang, tetapi kerajaan Negeri terus enggan membayar tuntutan mereka. Jumlah yang terlibat agak besar, iaitu lebih kurang RM 37 Juta semenjak tahun 2000. Berdasarkan perintah mahkamah, kerajaan Pahang mesti membayar jumlah ini termasuk 'bunga' sebanyak 8% setahun untuk setiap tahun pembayaran ditunda. (Sila rujuk surat mahkamah bertarikh 7 Mac 2008). Ini bermakna, melalui 'kecekapan' pentadbiran kerajaan UMNO/BN, jumlah yang perlu dibayar sekarang adalah lebih kurang sebanyak RM 70 Juta! Hampir dua kali ganda dari jumlah asal.


Saya telah hadir ke sana dan membaca segala dokumen berhubung kes ini. Amat jelas, keputusan mahkamah tidak menyebelahi kerajaan BN Pahang. Mereka telah membuat rayuan dan telah kalah sekali lagi. Permohonan untuk membuat rayuan lagi ditolak dan kes ini telah pun muktamad. (Sila rujuk surat mahkamah bertarikh 17 Sept 2008). Muktamadnya kes ini jelas tertera di surat berkenaan dengan ayat “MAKA ADALAH DIPERINGATKAN bahawa permohonan Pemohon untuk kebenaran merayu ke Mahkamah Persekutuan adalah ditolak dengan kos”. Pemohon di sini adalah kerajaan UMNO/BN. Namun, kerajaan BN Pahang terus enggan membayar, atau dengan meminjam kata Rahman Pahlil, 'DEGIL!'.


Saya ingin memberitahu Rahman Pahlil dan Ungku Salleh bahawa yang ‘berdegil’ dan ‘tidak menghormati undang-undang’ jelas sekali ialah UMNO/BN seperti yang dizahirkan oleh sikap kerajaan UMNO/BN Negeri Pahang. Ini kerana, dalam kes saya, saya masih belum dibicarakan. Samada saya bersalah atau sebaliknya masih belum ditentukan oleh mahkamah. Dalam kes kerajaan UMNO/BN Negeri Pahang, ianya telahpun diputuskan oleh mahkamah tetapi mereka tetap engkar terhadap perintah mahkamah! Dan mereka terus engkar walaupun sudah 3 tahun!

NASIHAT BUAT RAHMAN PAHLIL DAN UNGKU SALLEH
Oleh itu, jika berhajat untuk tegur dan kritik, atas sebab degil dan tidak menghormati undang-undang, kerajaan Negeri Pahang adalah jauh lebih layak diselar dari diri saya sendiri. Sepatutnya mereka berdua menegur dan mengkritik kerajaan Negeri Pahang atas sikapnya, lebih–lebih lagi sikap Menteri Besar Adnan Yaakob.

Bagaikan langit dan bumi apabila kita bandingkan sikap MB UMNO/BN ini dengan MB PAS seperti TGNA dan DS Ustaz Azizan Abdul Razak. Adnan Yaakob telah menyatakan kalau mereka yang terlibat dalam mogok lapar itu mati sekalipun, itu bukan urusan dia. Mungkin itulah apa yang dimaksudkan dengan cogan kata BN ‘rakyat didahulukan’ atau dengan ertikata lainya, Biar Rakyat Mati Dahulu.

Dalam pada itu, MB PAS dan PR berusaha memenuhi tanggung-jawab mereka terhadap rakyat, MB UMNO/BN di Pahang ini tidak kisah sekiranya rakyatnya mati kebuluran di atas sebab sikap mereka yang berdegil ingin menafikan hak rakyat mereka. Yang bermogok lapar menuntut hak mereka seperti yang telah diputuskan oleh mahkamah, bukan mengikut pandangan dan nafsu mereka.

Saya sertakan juga komen beberapa hakim mengenai sikap kerajaan UMNO/BN. Ianya dalam bahasa Inggeris tetapi saya yakin semua boleh memahami maksudnya. Pokoknya sikap kerajaan UMNO/BN tidak wajar dan menjejas imej Negara dan ianya merupakan satu jenayah!


KENAPA TERUS BERDEGIL DAN TIDAK MENGHORMATI UNDANG-UNDANG?
Bagi saya hanya ada dua sebab mengapa sesebuah kerajaan tidak mahu membayar apabila diarahkan oleh mahkamah. Samada kerajaan itu kerajaan lanun dan samseng atau kerajaan tersebut sudah bankrap. Atau pun, kedua-duanya sekali.

Oleh itu, senario terbaik buat kerajaan UMNO/BN sekarang adalah kerajaan lanun dan samseng. Senario terburuk adalah kerajaan tersebut sudah bankrap. Kalau ianya lanun dan samseng, ubatnya mudah, tukar kerajaan. Kalau sudah bankrap, tukar kerajaan juga, tetapi pada ketika itu semua kena faham cabaran yang terpaksa dihadapi kerajaan baru dan menyokong usaha mereka untuk memulihkan keadaan. Tanda-tanda tersebut terpampang untuk semua menilai.

Pada pendapat saya, oleh kerana kerajaan UMNO/BN adalah kerajaan lanun dan samsenglah mereka boleh ‘thumb their noses at the judiciary’ atau buat tidak kisah terhadap keputusan mahkamah kerana mereka merasakan mereka berkuasa penuh. Sejarah telah membuktikan bagaimana UMNO/BN selama ini telah mencemar institusi kehakiman dengan kisah “correct, correct, correct”, perbicaraan DSAI, kes Altantuya dan lain-lain. Kes PKFZ di mana rakyat kerugian RM 12 Billion yang turut membabitkan Rahman Pahlil harap tidak terlupa.

Sekarang ini Adnan kelihatan naik setingkat lagi dengan terus tidak menghiraukan arahan mahkamah. Malu Negeri Pahang dan malu Malaysia. Tambahan pula Pahang ini merupakan Negeri PM. PM Ahli Parlimen Pekan. Tidakkah beliau berasa malu?

Akhirnya, dapatlah disimpulkan bahawa, lagi cepat kita tukar kerajaan UMNO/BN dengan kerajaan PR, lagi baik.

WaLlahu 'Alam

No comments:

Post a Comment